Her kan det stå en fremhevet h3 tittel
Her kan det stå en ingress som er litt mer uthevet enn de andreHer kan det stå en ingress som er litt mer uthevet enn de andre Her kan det stå en ingress som er litt mer uthevet enn de andre Her kan det stå en ingress som er litt mer uthevet enn de andre Her kan det stå en ingress som er litt mer uthevet enn de andre
Stortingsmelding nr. 33 (2023–2024) setter en tydelig retning for norsk arbeidsmarkedspolitikk: Flere skal i jobb, og færre skal stå utenfor. Samtidig peker meldingen på et tydelig paradoks: Mange arbeidsgivere melder om mangel på arbeidskraft – samtidig som Nav viser til 1 av 5 mennesker står utenfor arbeidslivet ved utgangen av 2023.
Dette viser at vi må bli bedre til å koble behovene i arbeidslivet med menneskene som ønsker å bidra. For å lykkes må arbeidsmarkedstiltak brukes mer treffsikkert, og resultatene må vurderes jevnlig ut fra effekt og måloppnåelse.
Hos oss i A2G mener vi at teknologi og innovasjon, brukt riktig, kan bidra til å koble mennesker og muligheter på nye måter – og slik bidra til at flere får muligheten til å komme i jobb. Det gir resultater som både styrker enkeltmennesket og er til nytte for samfunnet.
Teknologi som verktøy mot utenforskap
Det er tverrpolitisk enighet om at vi må tenke nytt for å møte utfordringer som utenforskap og mangel på arbeidskraft. Samtidig som offentlig sektor har sterke fagmiljøer, er det i bransjer som vår – tett på jobbsøkerne, med stort handlingsrom – at innovasjon kan skje raskt. Derfor ønsker vi i A2G å ta et aktivt ansvar for å utforske mulighetene og utvikle løsninger som svarer på morgendagens behov.
Vi har de siste årene utviklet og testet flere teknologiske løsninger som kan støtte jobbsøkere på nye måter. Noen løsninger har vi erfart ikke traff behovene godt nok, andre har vi forbedret underveis – og flere har allerede vist seg som vellykkede:
VR-teknologi
I flere tiltak har vi tatt i bruk VR-teknologi hvor jobbsøkerne kan trene på for eksempel jobbintervjuer og presentasjonsteknikk. Gjennom realistiske og engasjerende scenarier får jobbsøkerne øve i trygge omgivelser – noe som har ført til økt trygghet og mestring.
Jobbveilederne opplever at jobbsøkerne for en reell intervjusituasjon å øve på, og at de mottar verdifulle tilbakemeldinger de kan bruke til videre utvikling. Tilbakemeldingene gjennomgås i etterkant i veiledningssamtaler.
Vi ser også for oss å videreutvikle VR-løsningen blant annet gjennom bruk av KI i PC-format – for å redusere avhengigheten av VR-briller og øke mengdetreningen.
Spillbasert læring
Vi har også startet et prosjekt med spillbasert læring der jobbsøkerne får øve på virkelighetsnære arbeidssituasjoner i et trygt, digitalt miljø. Første tema er “Be om hjelp og opplæring” – en viktig ferdighet i mange arbeidsforhold. Etter hvert skal vi teste ut flere scenarioer, blant annet intervjutrening, medarbeidersamtaler, grensesetting og konflikthåndtering. Prosjektet testes foreløpig ut i et av våre tiltak, med mål om at det er relevant for samtlige tiltak vi leverer.
«Spillbasert læring gir en unik mulighet til å øve på viktige arbeidssituasjoner i trygge omgivelser. Det skaper både mestring og motivasjon – og gir veilederen et nytt verktøy til å støtte jobbsøkeren på veien mot arbeid» forteller Dan Ruben Wiig Aadland, Daglig leder i A2G Videre.
Programmeringskurs
Flere av våre jobbsøkere er interessert i IT, og for noen av våre jobbsøkere tilbyr vi kurs i innføring i programmering – en etterspurt og fremtidsrettet kompetanse. Dette kurset gir både økt digital forståelse og innsikt i nye karriereveier, og har allerede ført flere jobbsøkere videre til jobb eller utdanning.
«Vi vet at teknologi alene ikke løser utenforskap. Men når den brukes med innsikt og varme, kan den være en døråpner til muligheter som tidligere var utenfor rekkevidde. Vår ambisjon er å kombinere digital utvikling med det beste i det menneskelige møtet – slik at flere får sjansen til å lykkes i arbeidslivet.»
— Steinar Halvorsen, Administrerende direktør i A2G
Klara – datadrevet kvalitet i karriereveiledning
Vi i A2G ser også frem til å ta i bruk Klara – et nytt og spennende verktøy utviklet av bransjeforeningen Arbeid og Inkludering i NHO. Klara er KI-basert og gir datadrevet støtte til karriereveiledning og jobbmatching. Med sanntidsinformasjon fra stillingsmarkedet og utdanningstilbud, foreslår den relevante jobber og læringsløp som matcher jobbsøkerens profil – og samfunnet sine behov. Vi tror Klara kan bidra til mer treffsikker veiledning og bedre overgang til arbeid for mange.
Klara løfter veiledningen fra å være erfaring- og magefølelsebasert til å bli kunnskapsbasert og fremtidsrettet. Målet er ikke å erstatte jobbveilederen, men å støtte dem i å gi mer treffsikre råd.
«Vi har et todelt oppdrag: Vi skal redusere utenforskapet og samtidig møte arbeidskraftkrisen. Det krever at vi bruker ny teknologi som Klara til å gi karriereråd som både passer kandidaten – og får samfunnet til å gå rundt.»
— Modolf Moen, Kommunikasjonssjef i Arbeid og Inkludering i NHO
Som Modolf påpeker, ligger utfordringen ofte ikke i teknologien, men i hvordan vi tar den i bruk. Klara utfordrer hele bransjen til å ta steget fra tradisjon og erfaring – til datadrevet kvalitet og fremtidsrettet veiledning.
Inspirasjon og utvikling i bransjen
For oss er det inspirerende at flere aktører i bransjen også tar i bruk ny teknologi for å støtte jobbsøkere på nye og mer effektive måter. Som oss i A2G tester også andre virksomheter VR-teknologi i karriereveiledning og intervjutrening – og vi antar at flere ser den samme effekten som oss: at det gir økt trygghet, læring og mestring hos jobbsøkerne.
Et annet spennende initiativ kombinerer interesse for gaming, teknologi og programmering med et tilpasset studieløp og praksis i arbeidslivet. Jobbsøkerne får her mulighet til å bruke egne interesser aktivt, samtidig som de bygger relevant erfaring og utforsker nye karriereveier. Dette gir en konkret bro mellom motivasjon og mestring – og kan bli en døråpner videre til både utdanning og jobb.
Spillbasert læring er også et område der det skjer mye utvikling. Flere aktører tester, som oss, ut interaktive apper og programmer som lar jobbsøkere øve på samarbeid, kommunikasjon og andre sosiale ferdigheter i trygge og realistiske scenarioer.
«Erfaringene så langt hos oss viser at dette ikke bare skaper motivasjon og engasjement, men også gir veilederne et godt verktøy i oppfølgingen», sier Steinar Halvorsen.
Digitalisering med mennesket i sentrum
Hos oss i A2G handler ikke digitalisering om å erstatte det menneskelige, men om å forsterke det. Teknologi skal ikke fjerne nærhet, tillit og kontakt – det skal frigjøre tid, gi innsikt og bidra til at veiledningen blir enda bedre. Når vi utvikler eller tester nye løsninger, stiller vi oss alltid viktige spørsmål: Vil dette styrke kvaliteten i veilederens arbeid? Vil det styrke jobbsøkerens opplevelse av mestring og muligheter? Og ikke minst – bidrar det til at flere faktisk kommer i jobb?
Det er i menneskemøtet verdien ligger. Det digitale er verktøyet. Og det er i samspillet mellom disse at vi skaper fremtidens inkluderingsarbeid.
Bransjen vår står i et veiskille. Den teknologiske utviklingen går raskt. Arbeidslivet stiller nye krav. Men midt i alt dette har vi en enestående mulighet: Vi kan være brobyggerne. Vi kan bruke teknologien til å forstå mennesker bedre, til å matche riktig, og til å gi alle – uavhengig av bakgrunn – en reell sjanse.
Nå er stortingsmeldingen behandlet. Retningen er satt. Innovasjon og digitalisering er ikke lenger et valg – det er et nødvendig og målrettet trekk for å lykkes med inkluderingsarbeidet. I A2G er vi klare for det. Sammen med resten av bransjen skal vi gripe mulighetene, drive utviklingen framover – og sikre at ny teknologi brukes til å styrke inkludering og kvalitet. Vi håper enda flere vil være med på utviklingen slik at vi sammen lykkes med å få flere mennesker ut i arbeid.
Nå er stortingsmeldingen behandlet. Retningen er satt. Innovasjon og digitalisering er ikke lenger et valg – det er et nødvendig og målrettet trekk for å lykkes med inkluderingsarbeidet. I A2G er vi klare for det. Sammen med resten av bransjen skal vi gripe mulighetene, drive utviklingen framover – og sikre at ny teknologi brukes til å styrke inkludering og kvalitet. Vi håper enda flere vil være med på utviklingen slik at vi sammen lykkes med å få flere mennesker ut i arbeid.