Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022.
Loven skal
A2G er gjennom åpenhetsloven pliktet til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å avdekke og unngå negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø. Både internt i egen virksomhet og i leverandørkjeden.
Aktsomhetsvurderingene i denne redegjørelsen vil håndtere faktisk og potensiell negativ påvirkning (risiko) knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Hvert år skal redegjørelsen oppdateres og offentliggjøres på selskapets nettside innen 30. juni hvert år, eller ved vesentlige endringer i virksomhetens risikovurderinger.
Ifølge OECD og norske myndigheter, består en aktsomhetsvurdering overordnet av seks ulike steg:
Aktsomhetsvurderinger er en dynamisk og pågående prosess som har som formål å ansvarliggjøre næringslivet og fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
En aktsomhetsvurdering handler om å kartlegge og vurdere negativ påvirkning eller skade i din virksomhet, leverandørkjede eller hos forretningspartnere. Når du møter på dette har du et ansvar for å for å forsøke å stanse, redusere eller forbygge den negative påvirkningen.
Virksomheten består av morselskap A2G Gruppen AS, og ulike datterselskap: A2G Gruppen, A2G Kompetanse, A2G Profilering, A2G Friluftsbarnehage, A2G Eiendomsdrift & Logistikk og DNA Kompetanse. Hele virksomheten er forpliktet av åpenhetsloven.
Under arbeidet med aksomhetsvurderinger er det gjort ulike tiltak internt for å kartlegge og forebygge faktisk og potensiell negativ påvirkning:
A2G er en organisasjon i vekst, og har tatt mange viktige grep for å sikre forsvarlig og jevn vekst. A2G benytter seg av styringsverktøy og retningslinjer som gir mulighet til å overvåke, og har som intensjon å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Dette gjør det mulig å avdekke avvik. Et forslag til forbedring handler derimot om hvordan organisasjonen jobber med eventuelle avvik som bør forbedres.
En gjennomgang av A2Gs leverandører viser at det er kjøpt varer/tjenester fra totalt 425 leverandører i 2022. Det ble besluttet å hovedsakelig fokusere på leverandører hvor det er handlet for en betydelig sum, og arbeidet er fokusert rundt 79 leverandører.
Det er sett på hvor mange leverandører A2G har for hver vare/tjeneste:
Samtlige av disse 79 leverandørene er kartlagt på ulike aspekter: type produkt/tjeneste som leveres, om virksomheten har aktivitet i andre land, og hvilken fremstillingsmetode/prosess som er involvert i produktet/tjenesten. Deretter er det gjort vurderinger av risiko tilknyttet disse, på en skala fra lav, moderat til høy risiko.
Det er valgt ut 9 leverandører til aktsomhetsvurdering. Disse ble valgt ut på bakgrunn av at de har utgjør en moderat til høy risiko på en eller flere av aspektene som er
kartlagt. De 9 leverandørene leverer varer/tjenester innen ulike sektorer: vikarbyrå, råvarer, billeverandør/-service, posttjenester, IT-produkter, software, hygienetiltak/byggdrift. Det er også valgt å aktsomhetsvurdere en samarbeidspartner hvor det er inngått avtale om arbeidspraksis.
Alle de 9 leverandørene fikk tilsendt et spørreskjema, med spesifikke og generelle spørsmål.
Det er mottatt tilbakemelding fra 5 av 9 leverandører innen fristen.
Tilbakemeldingene fra leverandørene er gjennomgått. Det fremkommer at flere av leverandørene har en risiko tilknyttet brudd på grunnleggende menneskerettigheter og/eller anstendige arbeidsforhold.
Der det er avdekket risiko for brudd har leverandøren satt inn nødvendige tiltak. Leverandørene fremstår solide og ansvarlige.
Det ble fra A2Gs side ikke vurdert som nødvendig å gå videre med tiltak for noen av leverandørene.
Det er gjort noen vurderinger rundt hvilke leverandører som bør sees nærmere på, på et senere tidspunkt. Spesielt de 4 leverandørene som ikke besvarte innen frist vil bli kontaktet på nytt.
Som nevnt har A2G kjøpt varer og tjenester fra totalt 425 leverandører i 2022.
A2G skal jobbe videre med å kutte ned på antall leverandører. Både for å kutte unødvendige kostnader, og for å holde mer kontroll på leverandørkjeden.
Ledere og andre ansatte som driver med innkjøp skal få ytterligere opplæring i innkjøpspraksis. Det vil settes strengere krav til bruk av nye leverandører.
Det er utarbeidet en prosedyre for innkjøp for fremtidig utvelgelse og inngåelse av kontrakt med leverandører.
A2G skal inkludere klausuler/spesialvilkår vedrørende åpenhetsloven i fremtidige kontraktsinngåelser.
En stor del av veiledningstjenestene skjer i samarbeid med bedrifter i ordinært arbeidsliv.
Arbeidsgiverne som A2G formidler sine deltakere til, både gjennom arbeidsutprøving, arbeidspraksis, jobbsmak og formidling, bør ha anstendige arbeidsforhold og ikke bryte med menneskerettighetene.
A2G ønsker å ta et tydelig standpunkt vedrørende åpenhetsloven i samarbeidet med ordinære bedrifter.