Fra trygd til arbeidsglede: Monas historie om mestring, mot og motivasjon

Å legge seg med et smil og våkne med et smil er noe mange tar for gitt. For Mona har dette blitt en realitet, takket være hennes nye arbeidshverdag. Men veien dit har ikke vært enkel. Etter en tøff oppvekst og en sen diagnose med dysleksi, ble hun tidlig uføretrygdet. Mona følte likevel at hun hadde mye å gi, både til seg selv og til samfunnet. Med et brennende ønske om å komme ut i arbeidslivet, startet hun på sin vei mot å finne en jobb – med hjelp fra A2G.  

Ønsket om å være samfunnsnyttig  

Mona ønsket å være mer enn bare en mottaker av uføretrygd. Hun ønsket å bidra til samfunnet, og ikke minst være en rollemodell for barna sine. Selv om veien tilbake til arbeidslivet virket lang, visste hun at hun hadde arbeidsevne og en vilje til å gjøre en forskjell.  

I samarbeid med sin veileder, Vibeke Nyheim fra A2G, begynte Mona å utforske ulike yrkesretninger. Det var gjennom denne prosessen hun virkelig fant ut hva hun ønsket å gjøre. En dag kom hun over en annonse på Facebook fra Acapedia, som søkte medarbeidere til barnehage. Det fanget interessen hennes, og hun bestemte seg for å søke.  

En utfordrende intervjuprosess  

Å komme seg til et jobbintervju kan være utfordrende for mange, men for Mona, som har dysleksi, var det ekstra krevende. Hun ble først innkalt til et telefonintervju, som gikk bra. Deretter fulgte et gruppeintervju, noe hun visste ville kreve grundig forberedelse. Sammen med Vibeke laget Mona en Pitch, men på grunn av dysleksien trengte hun visuelle hjelpemidler for å huske den. De tegnet opp en plan med symboler og markerte hvor hun skulle ta pauser – symbolisert med en rød strek som minnet henne på å puste for å virke tryggere.  

For å øve på gruppeintervjuet, plasserte Vibeke stoler og objekter rundt seg som skulle representere intervjuerne. Det ble øvd på å presentere seg både sittende og stående. Det ble mye latter, og den kreative forberedelsen gjorde situasjonen mer lystbetont og mindre skremmende. Mona var klar.  

Mona sin visuelle plan for intervjuet

En ny start i arbeidslivet  

Intervjuet gikk strålende, og Mona fikk tilbud om stilling i Acapedia . En stor milepæl var nådd.  ”Alt blir lettere når man har en jobb,” sier Mona med et smil. For første gang i livet har hun fått lønn, og begynt å tjene opp feriepenger, og hun har også begynt å jobbe mot et annet stort mål: å ta sertifikatet. Når det først ble vind i seilene, så takket også deltaker ja til å være leder i FAU.  

   

En veileder som er imponert  

Vibeke, Monas veileder, er tydelig stolt av utviklingen. – “Når Mona bestemmer seg for noe, går hun virkelig inn for det. Sammen fant vi ut hvordan vi kunne grave etter gull, og vi fant det.” Mona selv hadde en gjennomgangsmelodi i tankene: “Dette må jeg prøve.”  

Monas reise tilbake til arbeidslivet er et bevis på hvor viktig riktig støtte og motivasjon kan være. Arbeidsgivere som Acapedia gir mennesker som Mona muligheten til å bidra til samfunnet og finner glede i arbeidslivet, samtidig som de dekker et stort behov for arbeidskraft.  

   

Arbeid gir mer enn inntekt  

Mona sitt engasjement og vilje til å jobbe er et inspirerende eksempel på hvor stor forskjell en jobb kan gjøre. For henne handler det ikke bare om å tjene penger, men om å være en del av noe større, være samfunnsnyttig og vise barna sine at det alltid er mulig å jobbe mot nye mål, uansett hvilke utfordringer man møter på veien.  

Hennes historie er en påminnelse om verdien av arbeid – for både enkeltpersoner og samfunnet som helhet.