«Dette har vært en tankevekker»: Hva kan arbeidsgivere lære av historien om Lars Kristian – og hva går vi glipp av hvis vi ikke tør å tenke nytt?

I mars 2025 skjedde det noe helt spesielt hos Veltec. Etter 12 år utenfor arbeidslivet fikk Lars Kristian Haugland fast jobb som automatiker – bare to måneder etter oppstart. Dette er historien om hvordan små grep og ekte dialog kan skape store endringer. Det handler om vilje til å tilrettelegge, tett markedskontakt – og den avgjørende rollen A2G spiller som brobygger mellom mennesker og arbeidsliv.

En ny chatfunksjon – og et vendepunkt

Lars Kristians vei tilbake startet med noe så enkelt som en chatfunksjon. I årevis hadde han forsøkt ulike veier for å få kontakt med hjelpeapparatet – uten å lykkes. Han hadde vært innom helsevesenet, hvor det å være utenfor arbeidslivet var et tema, men uten at det førte til noe konkret. Familie og venner hadde også forsøkt å hjelpe – til og med noen som selv jobbet i systemet. Men alt endte med samme råd: ring inn, eller møt opp personlig.

– «Det ble litt som om eneste måten å få hjelp for flyskrekk på var å måtte fly dit,» sier Lars Kristian.

Å ringe ukjente var en stor terskel. E-post fungerte ikke. Men da han oppdaget at Nav hadde åpnet for bruk av chat også for norske brukere, tok han kontakt – og ble raskt koblet videre til A2G.

Hele prosessen føltes først litt upersonlig. Men da jeg møtte Marianne Romarheim i A2G, ble det annerledes. For første gang på lenge følte jeg meg sett og hørt.

«At hun tok seg tid til å skrive ned møtetidspunkt på en liten post-it-lapp, virket kanskje ubetydelig – men det gjorde en enorm forskjell for meg,» forteller han.

De små detaljene – som at det holdt å be én gang om å få møtetidspunkt på en lapp – representerte noe langt større: respekt. Den opplevelsen ga motivasjon som holdt gjennom de krevende første ukene tilbake i jobb. Faktisk har han tatt vare på flere av de små post-it-lappene som et symbol på hvordan han ble møtt.

Fra kontakt til ansettelse – på rekordtid

Marianne, jobbveileder i A2G, tok raskt grep. Hun besøkte ulike bedrifter for å kartlegge muligheter, og traff prosjektkoordinator Linn Stamnes i Veltec. Bedriften hadde behov for kompetanse innen elektro, og Lars Kristian – med fagbrev som automatiker og relevant studiebakgrunn – var en potensiell match.

– «Jeg har ikke bachelor i elektroteknikk, slik det kanskje kan se ut. Jeg studerte mot det, men mot slutten av andre året skulle vi skaffe praksisplass i bedrift. Det skapte mye stress, og det hele endte med en ikke bestått eksamen. Det ble starten på tiden utenfor arbeidslivet – og noen år innom helsevesenet,» forklarer Lars Kristian.

Et møte ble raskt satt opp – og bare noen uker senere var han i gang. Den raske og tillitsfulle dialogen mellom A2G og Veltec var avgjørende.

«A2G er tett på markedet. Det gir oss innsikt i hva bedriftene faktisk trenger – akkurat når de trenger det. Når vi banker på døra og spør ‘hvordan går det hos dere’, får vi uvurderlig informasjon og mulighet til å koble riktig person til riktig behov,» sier Marianne.

Små tilpasninger gir stor effekt

Veltec møtte Lars Kristian med åpenhet og fleksibilitet. De inngikk en avtale om at han kunne be om en fridag på kort varsel hvis behovet meldte seg. Det har bare skjedd én gang. Siden har Lars hatt null fravær – og jobber i tillegg ofte ekstra. Han har tatt ansvar for å veilede nye kollegaer, og er en aktiv bidragsyter i kollegasamtaler om utfordringer og løsninger på arbeidsplassen.

«Hos Veltec og A2G har jeg sluppet å bruke energi på det som er vanskelig for meg. I stedet har jeg kunnet bruke energien på å jobbe. Det har vært helt avgjørende,» sier Lars Kristian.

Lars Kristian Haugland, Linn Stamnes i Veltec og Marianne Romarheim i A2G

Et nytt arbeidsliv krever ny tankegang

Historien til Lars Kristian viser oss noe viktig: Det nye arbeidslivet handler ikke bare om CV og erfaring. Det handler om dialog, trygghet og vilje til å se potensial fremfor hull i CV-en.

«Hadde han søkt hos oss uten å komme via A2G, hadde han mest sannsynlig havnet langt ned i bunken. Det er brutalt å si – men det gjør det desto hyggeligere at han i dag er fast ansatt. Dette har vært en skikkelig tankevekker for oss som arbeidsgivere,» sier Linn Stamnes i Veltec.

Verdien av tillit

Det er èn setning Lars Kristian fikk med seg tidlig i prosessen, som har satt spor:

«Hvis dette ikke går bra, så går det også bra.»

Denne setningen fra Marianne i A2G var med på å gi Lars Kristian tryggheten han trengte for å satse. Han visste at han hadde et sikkerhetsnett – og den vissheten gjorde at han aldri måtte bruke det.

Hva kan vi lære?

Lars Kristians historie er én av mange som viser hvor mye uforløst potensial som finnes blant mennesker som står utenfor arbeidslivet. For å lykkes med inkludering, må vi som samfunn – og spesielt som arbeidsgivere og politikere – tenke nytt:

Det gir ikke bare mening for individet. Det gir også effekt for hele arbeidsplassen.

«De som er gode på arbeidsinkludering, får dobbel gevinst. Det styrker hele organisasjonen,» avslutter Linn.

Les også om:

Fra trygd til arbeidsglede: En inspirerende reise – A2G

Siljes inspirerende reise fra isolasjon til fast jobb – A2G